Virksomheder kan blive i familien: SMVdanmark roser lavere arveafgift
Langt det fleste af landets små og mellemstore virksomheder er familieejede. Derfor er der en kæmpe ros til regeringens nye erhvervsudspil fra de små og mellemstore virksomheders erhvervsorganisation, SMVdanmark. “Det er godt for familieejede virksomheder i hele Danmark og dermed godt for dansk økonomi og danske jobs,” lyder vurderingen fra adm. direktør Jakob Brandt
Regeringen har netop offentliggjort en række nye tiltag, der skal sikre et stærkere og mere konkurrencedygtigt erhvervsliv. Regeringen foreslår her at gøre det nemmere at overdrage en familieejet virksomhed til næste generation gennem en række skattetiltag.
Det skal bl.a. ske gennem en nedsættelse af satsen for bo- og gaveafgift ved overdragelse af en virksomhed til et nært familiemedlem fra 15 pct. til 10 pct., og ved at virksomhedsejere får mulighed for at vælge en såkaldt skematisk værdiansættelse af deres virksomhed i forbindelse med generationsskifte. Det høster ros fra SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt, siger:
"Skat på at lade sin virksomhed gå i arv er en grundlæggende unfair dobbeltbeskatning af familieejede virksomheder, der gør det urimelig svært at gennemføre et generationsskifte i danske SMV’er. Derfor er det virkelig positivt at regeringen vil sætte taksten ned. Samtidig vil muligheden for at vælge skematisk værdiansættelse også gøre det lettere og mere forudsigeligt at overdrage sine virksomhed. Det er klare skridt i den rigtige retning for familieejede virksomheder i hele Danmark og dermed også for dansk økonomi og danske jobs."
"I princippet bør vi udfase al erhvervsstøtte"
En del af finansieringen hentes gennem sanering i diverse erhvervsstøtteordninger. Det tager SMVdanmark positivt imod:
"I princippet bør vi udfase al erhvervsstøtte. Det er en ineffektiv og bureaukratisk måde at administrere skattekroner på. Vi vil meget hellere have gode, generelle rammevilkår end politisk dikterede støtteordninger og puljer. Det giver os en mere lige og fair konkurrence, som gør alle bedre," siger Jakob Brandt.
Som en del af udspillet vil regeringen også permanentgøre det såkaldte FoU-fradrag på 120 pct. Til det siger Jakob Brandt slutteligt: "FoU-fradraget er en skatterabat, som helt primært er kommet de store virksomheder til gavn, Vi håber, at regeringen og andre partier bag en kommende aftale vil se på, hvordan fradraget i højere grad også kan bidrage til forsknings- og udviklingsaktiviteter i de mindre danske virksomheder”.