CSRD træder i kraft: Her er hvad du skal vide
Et direktiv skal sikre, at alle virksomheder i EU rapporterer om bæredygtighed på samme måde.
Et direktiv skal sikre, at alle virksomheder i EU rapporterer om bæredygtighed på samme måde. Store virksomheder er omfattet af lovkrav om indrapportering, mens SMV med fordel kan begynde at indrapportere. Det skriver Erhvervsstyrelsen på deres hjemmeside.
Den nye lov om bæredygtighedsrapportering træder i kraft, og det betyder at alle store virksomheder skal have styr på den dobbelte væsentlighedsanalyse.
En dobbelt væsentlighedsanalyse er en vurdering af virksomhedens påvirkning af sin omverden og omvendt. Formålet med analysen er at finde virksomhedens påvirkninger, risici og muligheder – gennem hele værdikæden. Der kan være fordele ved at skabe overblik over de potentielle faldgruber og gevinster økonomisk og bæredygtighedsmæssigt for alle virksomheder. Det handler nemlig i høj grad om at virksomheder får et overblik over både deres muligheder og risici i forhold til bæredygtighed, men også økonomisk.
Det er kun store børsnoterede virksomheder der er omfattet af CSRD, og som dermed skal lave en dobbelt væsentlighedsanalyse, men Erhvervsstyrelsen opfordrer også SMVer at begynde på arbejdet.
Læs mere på virksomhedsguiden.
Her er en oversigt over hvor stor en virksomhed skal være for at være omfattet af CSRD.
Her kan SMVer finde hjælp til at komme i gang med den dobbelte væsentlighedsvurdering.
IDL
Dobbelt væsentlighedsanalyse
Væsentligheden skal vurderes ud fra to perspektiver:
- Hvordan virksomheden har indvirkning på omverdenen: Indvirkningsvæsentlighed.
- Hvordan omverden påvirker virksomheden: Finansiel væsentlighed.
Et område er væsentligt hvis man vurderer at det har en stor indvirkning på mennesker og/eller miljø, eller hvis det er af finansiel betydning for virksomheden.
En indvirkning, risiko eller mulighed kan være positiv, negativ, aktuel eller potentiel.