Virksomhederne bliver bedre til at indberette skatter og afgifter til tiden

Skattestyrelsens styrkede kontrol og målrettede vejledningsindsats har fået flere virksomheder til at indberette deres skat, moms og afgifter til tiden, lyder det fra Skattestyrelsen.

Foto: 123RF.com

Danske virksomheder indberetter samlet set enten A-skat, moms, lønsumsafgift eller punktafgifter mere end seks mio. gange om året, og langt de fleste indberetter til tiden. Indberetter en virksomhed ikke til tiden, fastsætter Skattestyrelsen ud fra et skøn, hvor meget virksomheden skal indberette. Dette kaldes en foreløbig fastsættelse. Siden 2019 er antallet af tilfælde, hvor Skattestyrelsen fastsætter et skøn over virksomheders skatte- eller afgiftsangivelser, tæt på halveret. 

En målrettet indsats i Skattestyrelsen har siden 2019 fået flere virksomheder til at indberette rettidigt og har dermed nedbragt antallet af foreløbige fastsættelser. Hvor Skattestyrelsen i 2019 skønnede virksomhedernes indberetninger knap 240.000 gange, er tallet på fire år faldet til 130.000 i 2023. Det svarer til et fald på 45 pct.

”Vi har siden 2019 arbejdet målrettet på at få flere virksomheder til at indberette skatter og afgifter til tiden, og indsatsen bærer frugt. Antallet af de såkaldte foreløbige fastsættelser er næsten halveret. Vi mener dog, at vi kan få antallet af nye foreløbige fastsættelser endnu længere ned, samtidig med at vi sætter fokus på at nedbringe andelen af foreløbige fastsættelser, der forældes”, siger Signe Gyldstoff Schmidt, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Samtidig med at antallet af foreløbige fastsættelser er faldet, er det samlede skønnede beløb også faldet. I 2019 udgjorde værdien af foreløbige fastsættelser 5 mia. kr. I 2023 er det beløb reduceret til 3,7 mia. kr. Skattestyrelsen forventer, at faldet i det samlede antal foreløbige fastsættelser også vil medføre et fald i antallet af foreløbige fastsættelser, der forælder.

Vejledning, kontrol og sanktioner

Skattestyrelsens indsats bygger på både vejledning, kontrol og sanktioner, men også Skattestyrelsens viden om virksomhederne indgår i indsatsen.

”Vi har taget flere forskellige redskaber i brug for at nedbringe antallet af indberetninger, der ikke sker til tiden. De afhænger bl.a. af den konkrete virksomhed og dens situation. F.eks. ved vi, at der er en overvægt af nystartede virksomheder, der ikke angiver til tiden. Vores erfaring er, at hvis vi hurtigt har kontakt med dem med vejledning, indarbejder de fleste gode vaner om deres indberetninger og får fremover indberettet til tiden”, fortsætter Signe Gyldstoff Schmidt.

Hvor vejledning har haft en god effekt over for især nystartede virksomheder, har kontrol og sanktioner haft en god effekt over for en række øvrige virksomheder. Det gælder f.eks. virksomheder, der havde optaget coronalån, som risikerede at skulle tilbagebetale lånet straks, hvis virksomheden ikke fik indberettet moms, A-skat eller afgifter til tiden. Ligeledes kan virksomheder risikere at få inddraget deres momsregistrering, hvis de har fået mere end fire foreløbige fastsættelser.

Læs mere i publikationen Flere virksomheder indberetter skatter og afgifter til tiden 

Opgørelse af foreløbige fastsættelser

Indberetter en virksomhed ikke til tiden, laver Skattestyrelsen et skøn over virksomhedens indberetning. Dette kaldes en foreløbig fastsættelse. En foreløbig fastsættelse koster 800 kr. i afgift for hver indberetning, der mangler.

Skattestyrelsens opgørelse af en foreløbig fastsættelse afhænger af, hvilken type indberetning der mangler, da de opgøres forskelligt:

Moms

En foreløbig fastsættelse for moms bliver som udgangspunkt fastsat som et gennemsnit af virksomhedens seneste fire indberetninger. Indberetter virksomheden moms halvårligt, fastsættes det midlertidige skøn ud fra de seneste to indberetninger. En foreløbig fastsættelse for moms udgør mindst 12.000 kr.

A-skat og am-bidrag

En foreløbig fastsættelse for A-skat og am-bidrag bliver som udgangspunkt fastsat som et gennemsnit af virksomhedens seneste tre indberetninger. En foreløbig fastsættelse udgør mindst 7.000 kr. for A-skat og 1.000 kr. for am-bidrag.

Lønsumsafgift

En foreløbig fastsættelse for lønsumsudgift bliver som udgangspunkt fastsat som et gennemsnit af virksomhedens seneste fire indberetninger. En foreløbig fastsættelse udgør mindst 4.000 kr.

Worldline

Sponseret

Kan en frisør fra Fyn tjene 7.000 kr. på en time?

Relateret indhold

20.12.2024hair.dk

Julemærkehjemmene modtager over en million kroner fra Salling Group

19.12.2024hair.dk

Små erhvervsdrivende får nu lettere ved at oprette bankkonto

19.12.2024hair.dk

Danskerne købte for rekordmange penge i julen 2023

19.12.2024hair.dk

Ny guide giver SMV’er værktøjer til at navigere i EU’s krav til cybersikkerhed

13.12.2024PARK Styling

Sponseret

Lokal frisørsalon indgår nyt partnerskab med bæredygtigt fokus

12.12.2024hair.dk

Få styr på medarbejdernes overskydende ferie

11.12.2024hair.dk

De potentielle cybersikkerhedstrusler i 2025

10.12.2024IdHAIR Company A/S

Sponseret

IdHAIR styrker samarbejdet med frisørerne – Kim Egholm ny salgschef

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Hair Couture Nordics
Kursus
EASY balayage

Til dig, der ønsker at lære enkle teknikker, der giver det samme resultat som frihåndsteknikker. Disse teknikker er både mere sikre, hurtige og nemme; deraf navnet ”Easy Balayage”.

Dato

01.12.2024

Sted

Salon Session - Efter aftale

Hair Couture Nordics
Kursus
REVERSE Balayage

Vil du lære at mestre enkle teknikker, der skaber effekter og dimensioner i det lyse hår? Så er Reverse balayage kurset løsningen. En omvendt balayage laves i det lyse hår, eller til de kunder, der plejer at få highlights, og ønsker et mere naturligt resultat. Det giver den samme effekt som, hvis du har lysnet på kundens naturlige hår.

Dato

01.12.2024

Sted

Salon Session - Efter aftale

Hair Couture Nordics
Kursus
THE JOi OF healthy hair

For dig, der ønsker at tilbyde den bedste, mest plejende og genopbyggende, behandling til dine kunder. Med 4-trins systemet fra Joico kan vi garantere et fuldstændig sundt og genopbygget hår.

Dato

01.12.2024

Sted

Salon Session - Efter aftale

PARK Styling
Kursus
KURSUSKALENDER FOR ALLE FRISØRER 2024/2025

Se her alle de fantastiske kurser PARK tilbyder!

Dato

01.01.2025

Sted

Danmark

Frisørland Hair and Body Care
Kursus
Forårets kurser med Frisørland Hair and Body Care

Glæd dig til et sprudlende forår, hvor du bliver blæst bagover af trend tour'en "Blooming Lights", eller har mulighed for at skabe drømmehår med nordens førende leverandør indenfor hair extensions - hands-on kurser eller inspiration.

Dato

01.01.2025

Tid

09:00

PARK Styling
Kursus
INTENSIVT ELEVKURSUS I DAMEKLIP MED KATRINE BJERRING

Forbedre dine klippeteknikker og få ro i maven, når du betjener kunder i salonen.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

København

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023