Flere kvinder bliver iværksættere
På 10 år er antallet af kvindelige iværksættere steget med 20 pct. i Danmark. Den glædelige tendens overskygges dog af, at investorer stadig i langt overvejende grad investerer i mandlige iværksættere, viser Dansk Erhvervs analyse om barrierer og tendenser for kvindelige iværksættere
På overfladen ser det godt ud for kvindelige iværksættere. Antallet af kvindelige iværksættere er steget med 20 pct. fra 2014 til 2024, og samtidig har flere kvindelige iværksættere fået en kvindelig rollemodel at spejle sig i. Men en ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at der stadig er stort forbedringspotentiale, hvis alle danske iværksættertalenter skal bringes i spil.
”Det er flot, at antallet af kvindelige iværksættere stiger i Danmark. Det er også hårdt tiltrængt, for som samfund har vi brug for at bringe alle talenter i spil, hvis vi skal blive verdens bedste land at leve og drive virksomhed i. Desværre er vi langt fra i mål, når vi ser på vores tal,” siger Freja Brandhøj, chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv.
Selvom flere kvinder har kastet sig ud i iværksætteri i de seneste år, er det stadig blot 27 pct. af de danske iværksættere, der er kvinder. Det er en lille fremgang på 3 procentpoint siden 2014. Samtidig har de kvinder, der rent faktisk springer ud som iværksættere langt sværere ved at rejse den nødvendige vækstkapital end deres mandlige iværksætterkollegaer.
Vækstkapitalen til kvindelige iværksættere er nemlig langt fra fulgt med væksten i antallet af kvindelige iværksættere, viser Dansk Erhvervs analyse. Blot 1 pct. af investeringerne går i dag til virksomheder udelukkende med kvindelige stiftere, mens 6 pct. går til blandede teams og resten til mandlige stiftere.
”Vi har en stor opgave foran os med at sikre, at vi får en spirende dansk iværksætterkultur, hvor det ikke er køn, men idéer, der afgør, hvor gode muligheder du har for at rejse vækstkapital,” siger Freja Brandhøj og fortsætter:
”Vi har behov for at få gjort det mere attraktivt at starte virksomheder – også for kvinder. Det handler blandt andet om bedre adgang til kapital, og så skal det være mere trygt at stifte virksomhed og familie samtidig. Derudover skal vi hylde og fremhæve de mange kvindelige iværksættere, der lykkes”, slutter Freja Brandhøj.