NaturligOlie-Hårolie

Træt af spaltede spidser? Budgetvenligt tip kan redde dine lange lokker.
Spaltede spidser er noget, vi alle kender til – og er trætte af. Men hvorfor spalter spidserne egentlig, og kan man gøre noget for at forhindre det? Vi har svarene til dig lige her.

Hvorfor spalter håret?

Når et hårstrå spalter, deler det sig bogstavligt talt i to dele. Man kan sige, at hårstrået går i stykker. Det er ofte et tegn på skadet og slidt hår, og det sker typisk som reaktion på gentagende gange at skulle modstå slidtage. Særligt kemiske behandlinger, fysisk skade og varme er de store syndere.

Håret spalter, fordi hårstråets yderste og meget tynde lag beskadiges. Dette lag kaldes cuticula og skal beskytte håret mod eksterne former for slidtage. Med tiden skader slitage cuticula i en sådan grad, at det ikke længere virker beskyttende, og dit hårstrå efterlades derfor skrøbeligt og sårbart. Det er derved mere tilbøjeligt til at knække og spalte.

Kemi, overbelastning og varme

Det er ikke noget nyt, at kemisk behandling er hårdt for vores hår. Farvning, afblegning og andre former for kemiske behandlinger skader håret, fordi sådanne permanente ændringer i hårets form og farve kræver, at de bindinger, som giver håret dets struktur og styrke, skal nedbrydes. Det efterlader dine hårstrå svækket, og der er derfor større risiko for, at de spalter.

En anden ting, der slider på cuticula, er fysisk skade og overbelastning. Vi blev selv overraskede, da vi lærte, at hårvask og at tørre håret med et håndklæde hører herunder! Det skyldes, at vi gnubber og gnider håret på kryds og tværs, når vi fordeler shampooen og tørrer håret. Og det slider altså på cuticula. Særligt fordi håret er ekstra modtageligt og sårbart, når det er vådt. Måske der er god grund til at springe en hårvask over i ny og næ? Børster du håret? Så skal du også være forsigtig. En anden form for fysisk skade er nemlig, når du overbelaster hårets elasticitet. Et hårstrå kan faktisk strække sig hele 30%, men alt derover får håret til at knække og spalte. Og vi kender nok alle sammen til, at man lige får hevet lidt for hårdt i håret, når det er vådt og filtret. Men det er altså et no-go, hvis du vil undgå spaltede spidser.

Varme skader håret, fordi det udtørrer vandet i dine hårstrå. Det betyder, at der er større risiko for, at cuticula udtørrer og krakelerer. Det lyder slet ikke rart. Hvis du vil undgå spaltede spidser, skal du måske lade håret lufttørre og undgå glatte- og krøllejernet fra tid til anden.

Kan man undgå spaltede spidser?

Spaltede spidser er noget nær uundgåelige, men de lange lokker har også mange år på bagen, så de er både trætte og slidte. Med lidt hjælp kan du dog stadig styrke håret og derved holde de spaltede spidser på afstand. Vores tip til dig? Køb en hårolie!

En hårolie er ideel til at styrke håret, fordi den trænger ind i cuticula og udfylder eventuelle huller og åbninger, som efterlader håret blottet og derved sårbart. På den måde styrker olien cuticula, og den hjælper derfor med at stoppe skadelige stoffer fra at trænge ind i håret og skade det. Olier er også med til at mindske proteintab – og det er en kæmpe fordel, hvis du vil forebygge spaltede spidser. Fordi olien også virker blødgørende, så gør den det nemmere at rede håret. Olien ”smører” hårets fibre, og du kan derfor undgå voldsomme børstestrøg, som knækker og spalter håret. Og en lækker, lækker bonus er, at en hårolie er med til at øge hårets shine.

Det er dog vigtigt at vælge sin hårolie med omhu, da ikke alle olier har lige aktive ingredienser. Nogle indeholder endda skadelige former for silikone. Du kan med fordel investere i en økologisk og koldpresset olie. Fordi den er koldpresset, bibeholder den nemlig alle de gode og aktive ingredienser. Et godt bud er Naturligolie og deres Økologisk Hårolie. Den indeholder blandt andet både arganolie, ricinusolie og kokosolie som er kendte for deres plejende og beskyttende virkning på håret. Og du kan bruge den som daglige pleje i spidserne elle som en hårkur over natten. Vi er personligt vilde med den.

Læs mere om Naturligolie her!

Naturligolie var med i WonderBox nr. 2 2020.