Parabener er en samlet betegnelse for seks forskellige konserveringsmidler. De bruges i bl.a. makeup og plejeprodukter for at sikre disses holdbarhed, dvs. parabenerne bekæmper bakterier og svampe, som ellers ville fordærve produkterne.

Parabener har været brugt i kosmetik i mere end 60 år, hvilket betyder, at man har haft mulighed for at teste deres påvirkning af mennesker i gennem længere tid. Forskning viser at parabener er milde ved huden, og kun er årsag til få tilfælde af allergi.

Nogle parabener mistænkes dog for at kunne være hormonforstyrrende hos mennesker. Helt konkret drejer det sig om fire af de seks konserveringsmidler i parabenkategorien, nemlig propylparaben, butylparaben, isopropylparaben samt isobutylparaben. De sidste to typer anvendes sjældent i kosmetik. De resterende to, methylparaben og ethylparaben, er vurderet som værende uskadelige og altså ikke-hormonforstyrrende.

Parabener findes også som konserveringsmidler i fødevarer som eksempelvis konfektureprodukter og postej. Her er de kendt under E-numrene E 214, 215, 218 og 219. Også disse er frikendt for at skulle forårsage hormonforstyrrelser.

Parabener mistænkes dog også for at forringe mænds sædkvalitet samt virke kræftfremkaldende. Eksperter er uenige om dette og der mangler konkrete videnskabelige resultater, som be- eller afkræfter mistanken

Hvis du vil vide mere om parabener og deres indvirkning, kan du finde flere artikler og information hos brancheforeningen, SPT, på www.spt.dk.

 

Kilder: forbrugerkemi.dk, Miljøstyrrelsen & brancheforeningen SPT.

WonderBox - hår- og skønhedsprodukter kun 279 kr!