Har du hørt om farvecirklen? Læs de små fif her der vil gøre dig klogere på farver og komme dig til gode, næste gang du lægger makeup, sammensætter tøj eller er endt op i en kedelig hårfarve!

Grundfarver og komplimentærfarver
Farvecirklen består af tre grundfarver: Gul, rød og blå.
Blandes disse to og to, opnås de tre blandingsfarver: orange, violet og grøn – og hermed opstår farvecirklen!
Komplementærfarverne ligger over for hinanden i farvecirklen. Komplementærfarver er de to farver, der ophæver hinanden, når de lægges ovenpå hinanden, men ultimativt fremhæver hinanden, når de placeres ved siden af hinanden. 

– Et eksempel kunne være en med grønligt skær i håret. For at fjerne det kedelige skær, skal der rød pigment i hårfarven. Rød ligger overfor grøn i farvecirklen, og her bruges den røde komplementær farve til at fjerne/neutralisere den grønne farve.
– Når vi arbejder med makeuppen, kan vi tage samme eksempel. Hvis du har grønne øjne og gerne vil fremhæve dem, kan du igen bruge farvecirklen. Komplementær farven til grøn er jo stadig rød, samt de farver som ligger op af rød. Dvs at lilla er en perfekt øjenskyggefarve til at fremhæve grønne øjne.

Hår og makeup
Som frisør og som makeupartist arbejdes der altså på to forskellige måder med komplementær farver: frisører arbejder ofte med ’farve på farve’ og makeup artister arbejder mest ’farve ved siden af farve’.

Et andet eksempel, som de fleste af os kender til, hvor vi bruger komplementærfarver, er ved gulligt skær i håret. Korrekt tænkt – for at ophæve det gullige skær skal vi bruge farven ”violet”. Netop derfor kan du hos de fleste frisører købe en violet shampoo – nu ved du hvorfor, og hvem den er målrettet til!

Tænk over farvecirklen næste gang du overvejer farver, uanset om det gælder hår, makeup eller tøj!