19.700 flere jobs på seks måneder
Jobvæksten i Danmark bliver ved med at overraske måned efter måned, lyder det fra Dansk Erhverv.
I juni steg lønmodtagerbeskæftigelsen med 1.600 personer. Det er lidt lavere end de foregående måneder, men jobvæksten er stadig pæn. Bundlinjen er, at i løbet af de første seks måneder af 2024 har jobvæksten været 19.700 personer, viser tallene fra Dansk Erhverv.
Jobvæksten er bredt funderet på tværs af brancher, da der siden årsskiftet har været jobvækst i samtlige 10 hovedbrancher. Selv i bygge- og anlægsbranchen, der ellers er tynget af høje renter, er beskæftigelsen på et rekordhøjt niveau.
Der er dog tegn på, at tempoet på arbejdsmarkedet er på vej ned. Antallet af nye jobannoncer på Jobindex.dk, der plejer at være en ledende indikator for udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende måneder, tyder på, at efterspørgslen efter arbejdskraft er aftaget. I juli var der 9 pct. færre nye jobannoncer på Jobindex.dk end i februar. Det betyder ikke, at der er udsigt til et decideret fald i beskæftigelsen, men tempoet vil gå lidt ned i gear.
Et andet sted med positive overraskelser er de offentlige finanser, som er sunde og stærke.
I løbet af det seneste år er Danmarks statsgæld faldet med 53 mia. kr. viser nye tal fra Nationalbanken. Som andel af BNP var Danmarks statsgæld 9,8 pct. ved udgangen af juli. Siden statistikkens begyndelse i 1995 har Danmarks statsgæld aldrig været lavere. Til sammenligning var statsgælden 20,8 pct. af BNP ved udgangen af juli 2020. Hvis der tages højde for, at Danmark har en række aktiver som fx aktier i Ørsted, står det klart, at Danmark samlet set har en offentlig nettoformue, fastslås det fra Dansk Erhverv, der videre mener, at mange andre EU-lande må se misundeligt mod Danmark og de sunde offentlige finanser, der er sikret med reformer af blandt andet tilbagetrækning samt tilgangen af udenlandsk arbejdskraft.
Dog lyder det også, at kapacitetspresset i dansk økonomi er stort. Når der skal ske yderligere prioriteringer, skal der findes besparelse andre steder, der tilsvarende lægger en dæmper på kapacitetspresset.